Forum serwisu kulinarnego 4smaki



Forum Forum serwisu kulinarnego 4smaki Strona Główna Kącik PRO Warzywny Demi-glace
Obecny czas to Pią 22:19, 19 Kwi 2024

Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat
Autor
tjakusz
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska>Anglia
Sob 15:01, 22 Wrz 2007

Wiadomość
Warzywny Demi-glace
Ostatnio spotykam wiele wegetarianów w swoim otoczeniu, w większości są to Anglicy, choć i jest też mała garstka Polaków.
Kilka osób często mnie pyta jak przyrządzany jest ten pyszny, brązowy sos cudownie pachnący pieczonym mięsem - czyli cielęcy glace? Po usłyszeniu, że składnikiem ją kości z mięsem, nie chcą dalej słyszeć.
Postanowiłem, poszukać informacji nt. vege-glasu, ale niestety nie wiele znalazłem. Szukałem więc dalej w języku angielskim, a nawet francuskim (co przychodzi mi ciężko Smile) i natknąłem się na dwa ciekawe przepisy.

I - przepis
Glace warzywny - na zredukowanym soku marchwiowym. W tym przepisie gotuje się osobno dwa płyny. Pierwszy to 10 litrów świeżego soku marchwiowego, zredukowanego b. powoli to 1-1,5 litra, a drugi to 5 litrów wywaru z warzyw takich jak por, cebula, seler naciowy, liście laurowe, anyż gwieździsty, ziele angielskie, czosnek, pietruszka, tymianek, i pasta pomidorowa zalanych czerwonym winem i zredukowanego do ilości około 1 litra. Na samym końcu oba płyny miesza się i jeszcze lekko redukuje. W rezultacie (podobno) wychodzi brązowy płyn - sos o gęstości podobnej go glasu - czyli gęstej śmietany, o przyjemnym zapachu warzyw i ziół.
Jak to wygląda w praktyce, chwilowo ciężko stwierdzić, patrząc na składniki, może to być prawdą, ale nie musi.

II-przepis
To glace -gravy cebulowy z b. małą ilością innych warzyw.
Przepis w głównej mierze opiera sie na pieczonej cebuli, tymianku i czerwonym winie.

Oba przepisy postaram się dokładnie przetłumaczyć i umieścić tutaj.
Jeżeli Znasz jakiś ciekawy przepis na sos podobny do glasu, wykonany całkowicie bez użycia mięsa, kości, węglin, to proszę podziel się z nami. Chętnie podyskutujemy i poznamy nowe pomysły.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty tjakusz

Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum Forum serwisu kulinarnego 4smaki Strona GłównaKącik PROWarzywny Demi-glace
Obecny czas to Pią 22:19, 19 Kwi 2024
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group - Glass˛ Created by DoubleJ(Jan Jaap)
Regulamin